Vasa reklama na svilinkovi.com

Zeljezncar


Zeljeznicari su svoje utakmice igrali sa izvezenom lokomotivom na grudima. Te 1923. cesto se govori o novajlijama kao sto su E. Osim, Suh, braca Krajnc, Gmaz, Potocnik… Zeljo se sve vise respektira, to je ekipa koja sa naglasenim ambicijama krece u bitke za ulazak u prvi razred Sarajevskog podsaveza.

Neki igraci su se vratili sa odsluenja vojnog roka. “Svojom pozrtvovanom igrom postali su tvrd orah za sve klubove” - Pisala je Vecernja posta u jesen te 1923. Kasnija Zeljina historija ce se bazirati, uz sve ostalo, i na tom konstantnom kvalitetu - velikoj borbenosti, pozrtvovanom prepoznatljivom igrom.

U sezoni 1924/25 Zeljeznicar je drugi na kraju prvenstva drugog razreda Podsaveza. U jesenjem dijelu - prava katastrofa. Sa Slavijom 1:4, sa Barkohbom 0:3. Ubjedljivo zacelje. No, proljece donosi veliki preokret. Sa Barkohbom cak 18:0, sto je rekordna pobjeda u toku 80-godisnjeg postojanja. Sa Slavijom “samo” 1:0 ali pobjedi se negleda u zube. Na kraju: Slavija prva 6 bodova; Zeljo drugi sa 4; posljednja Barkohba sa 2 boda. Slavija ulazi u prvi razred a na njeno mjesto dolazi Sparta, posljednja iz jace konkurencije. Zeljo igra, uglavnom, u istoj postavi kao i sezonu ranije.
http://www.themaniacs.org
Error connecting to mysql