Vasa reklama na svilinkovi.com

NK Dinamo Zagreb


Izmedu dva Svjetska rata

Dinamo Zagreb utemeljen je 26. travnja 1911. pod nazivom Prvi Hrvatski Građanski Športski Klub. Od 9. lipnja 1945. do 26. lipnja 1991. nosio je ime Dinamo, zatim do 24. veljace 1993. HAŠK-Gradanski, potom sedam godina nastupa pod imenom Croatia, a od 14. veljace 2000. opet se zove Dinamo.

Dinamo je izmedu dva Svjetska rata, pod nazivom Gradanski bio najuspješniji jugoslavenski klub s pet osvojenih prvenstava, prije no što je 9. lipnja 1945. odlukom novih vlasti transformiran u Dinamo, s novom upravom, lojalnom komunistickom režimu.

Iako je nova vlast pokušala prikazati Dinamo kao novi klub, nije uspjela sakriti istovjetnost identiteta Gradanskog i Dinama. Ne samo da je klub zadržao prepoznatljiv urbani, purgerski duh, vec i plavu boju, temelje značajke grba, trenera, masera, većinu ranijih igraca i praktično cijelu navijacku bazu. Stoga su Dinamo i Gracanski jedan te isti klub, koji je zbog povijesnih okolnosti nekoliko puta mijenjao ime i pravni oblik postojanja.

Nakon Drugog svjetskog rata, Dinamo je nastavio igrati na stadionu Gradanskog u Koturaškoj ulici, za kormilom momcadi ostao je proslavljeni Mađar Martin Bukovi, kojemu je pomagao maser Franjo Žlof.

Buduci da je dosta igraca po svršetku rata pozvano u Jugoslavensku vojsku, na prvoj utakmici Dinama od igraca Gradanskog, 23. lipnja 1945., nastupili su samo Lešnik i Kokotovic, da bi se u kolovozu pridružio Cimermancic. Kratko je u Dinamu igrao i Milan Antolkovic.

U prvenstvu Hrvatske 1946. u plavi se dres vratilo još igrača iz prethodne inkarnacije kluba, a u prvom poratnom prvenstvu Jugoslavije nastupili su i Wölfl, Pleše, Reiss, Jazbinšek, Urch, Beloševic te Medaric, koji je ranije igrao i u Gradanskom i u HAŠK-u.

U igracki su se kadar uklopili i igraci iz drugih klubova, osobito HAŠK-a (Kacian, Željko Cajkovski, Pericic i Lojen) i Concordije.
http://www.nk-dinamo.hr
Error connecting to mysql